fbpx
Boost je energie met deze acupressuur tip
27 april 2016
Qigong oefening: shaken
Schud je energie los
7 juli 2016

Waar! De ochtendstond heeft goud in de mond.

Mijn ochtendritueel

In China is ‘t gebruikelijk om ‘s morgens in alle vroegte Qigong-oefeningen te doen. Buiten, in het park. ‘s Morgens, want ochtendenergie zou daarbij het meest héilzaam zijn.
Het spreekwoord duidt op oude kennis; ook wij wisten dat ‘de ochtendstond goud in de mond’ heeft. Maar wie wel eens een ochtendwandeling of Qigong-oefening gedaan heeft bij zonsopgang heeft dat goud aan den lijve ervaren.

 

Wat is dan dat ‘goud in de mond’?

Behalve dat het ‘goud in de mond’ verwijst naar de verkleurende hemel, is er nog meer goud te vinden in de vroege ochtend. ‘s Morgens is de atmosfeer op haar puurst:, zuiverend en activerend, en daar profiteer je van tijdens je oefening. Een paar diepe ademhalingen in de buitenlucht vullen je longen met frisse energie en geven je hele systeem een boost. Verander de wereld, begin bij jezelf! Een goed begin is het halve werk, dus je kunt maar beter goed beginnen. Met een stukje zelfzorg, dat we anders al gauw overslaan. Omdat de dag vol zit met dingen en situaties die allemaal je aandacht opeisen, is de kans dat je later op de dag een moment voor jezelf neemt erg klein. Maar als je ermee begint, dan heb je ‘de buit’ (het goud) alvast binnen.

Mijn ideale ochtendritueel ziet er zo uit:

  • Wanneer ik wakker word wiebel ik met m’n tenen en vingers en wrijf ik m’n handen zachtjes en masserend over m’n gezicht. Daarna rek ik mezelf lekker helemaal uit. Het bewegen van m’n lijf helpt me om me na een diepe slaap weer te verbinden met m’n lijf en de realiteit van de dag.
  • Dan denk ik aan 5 dingen waar ik dankbaar voor ben. En vaak zijn het dezelfde dingen, maar de dankbaarheid wordt er niet minder om. Het gaat om dat gevoel echt op te roepen in je lijf, zodat al m’n systemen op elkaar afstemmen. Dankbaarheid is een helende staat van zijn en geeft je een perfect begin van de dag. Als je nergens tijd voor hebt, doe dan deze: vul jezelf met dankbaarheid.
  • Vervolgens neem ik even de tijd om m’n dag te visualiseren. Bijvoorbeeld dat ik inspiratie heb en dat de dingen van die dag makkelijk gaan. Alles wat maar een positieve flow kan gebruiken die dag neem ik mee.
  • Na het opstaan stap ik onder de douche terwijl ik ‘oil pulling’ doe met een lepeltje kokosolie. Dat is even wennen, maar helpt de afvalstoffen uit je mond en je bloed te verwijderen. A good thing! Goed spoelen, en daarna drink ik een glas warm water met citroen (met een rietje om m’n tanden te sparen). Het warme citroenwater zet m’n spijsvertering ‘aan’ en geeft m’n lever een boost.
  • Hierna schiet ik iets simpels aan en ga een half uurtje het park in, stevig wandelend (maar alleen met droog weer moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen).
  • Als het fijn weer is doe ik in het Park m’n Qigong-oefeningen, en anders doe ik ze naderhand thuis. Het is een beetje ‘hoe m’n pet staat’.
  • Dan ben ik toe aan m’n ontbijt, wat ik meestal tevoren al heb klaargemaakt omdat mijn ontbijtjes vaak nogal arbeidsintensief zijn, vooral in de winter. Maar wel lekker :-) Ontbijten hoort voor mij bij een goede start van de dag: als je goed eet, voel je je beter en je hebt meer energie.
  • En tot slot is het aankleden en fris de dag in!

 

Een oefenprogramma voor de ochtend

Welke oefeningen doe ik zelf ‘s morgens wordt me vaak gevraagd. Dat verschilt. Ik ben docent én Qigong Life Lover. En zo oefen ik ook. Ik heb van m’n hobby, m’n beroep gemaakt en het gevaar daarvan is dat je je hobby kwijtraakt. Om voor de liefde voor m’n oefening te zorgen, kom ik regelmatig terug bij een fijn, eenvoudig en ontspannend ochtend-programma (dat ook voor jou geschikt is). Op deze manier haal ik het ‘harde werken’ er even af voor mezelf voor een dag of 10. En daarna ga ik weer 100 dagen intensief aan de slag.

 

Dit is m’n programma, het duurt ongeveer een uur:

 

 • 10 minuten de Qigong-shake. Hier lees je hoe je deze uitvoert en hier zie je een veel te korte video ervan (want oh, ik vond het zo spannend een filmpje maken)
 • Hierna sta ik zo’n 30 minuten stil in staande meditatie (3 CM of Zhang Zhuang), naar binnen te voelen in m’n lijf en de energie te verzamelen. Een werkblad met uitleg van de oefening kun je hier downloaden.
 • En tot slot doe ik de Lift Qi Up: lekker weer ‘back to basic’ en zó goed voor m’n balans en rust in m’n hoofd en lijf!
  Wil je de Lift Qi Up ook leren? Dan is de Qigong eendaagse voor meer balans en energie misschien iets voor jou (zie de agenda)

 

Nu is een uur waarschijnlijk erg lang om in te passen in je dag. Ik raad je aan wat kleiner te beginnen en het rustig op te bouwen, steeds passend bij de mogelijkheden die je hebt. Vijf minuten íets doen is beter dan niets doen! (En vijf minuten eenvoudig Shaken is heerlijk :-)) De staande meditatie doe je in het begin maar 10 minuten en je bouwt het rustig op. Daarbij kun je alle oefeningen los van elkaar doen, dus als je bijvoorbeeld een Qigong Shake doet gevolgd door een staande meditatie ben je in 20 minuten klaar én opgeladen.

 

Ik wens je energieke ochtenden en hoop dat je inspiratie hebt kunnen halen uit deze blog.

Lots of happy Qi,

 

Rosanne_schrijfletter

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.