fbpx

FAQ

+ Wat is de Jade Method
Wat is de Jade Method
De Jade Method heeft zich mogen ontwikkelen na jarenlange ervaring als Qigong-docent en later als trainer en coach Body Mind Language. De Jade Method is het resultaat van twee passies die zich verenigden en een vorm vonden. Het resultaat van wat honderden vrouwen met me deelden in m’n workshops, lessen en 1-op-1 sessies. Het resultaat van m’n eigen overspannenheid op jonge leeftijd en m’n burnout later en m’n zoektocht om uit de onderliggende patronen en trauma, ín het leven te stappen.
De Jade Method bestaat enerzijds uit een traject van persoonlijke ontwikkeling door embodiment training op het gebied van energie & balans en anderzijds uit Jade Qigong.
De Jade Method is zo een totale een embodiment training voor meer energie en balans in je dagelijks leven. Het is een Inner Energy Quest voor vrouwen, en tegelijkertijd een pad van zelfzorg. Het bestaat uit 8 ‘steppingstones’, die essentieel zijn als voluit wilt leven en succesvol jezelf wilt zijn.
De Jade Method zet je energie centraal en brengt als het ware je hart en je persoonlijkheid weer bij elkaar. Zodanig dat je persoonlijkheid in dienst van je hart staat en niet op ‘eigen houtje’ gaat regeren. Wanneer deze te ver van elkaar verwijderd raken raak je de verbinding met jezelf kwijt. Er ontstaat een innerlijke kloof, waarin je diep kunt vallen. Die kloof heet burnout.
Je energie centraal stellen vraagt dat je jezelf – via je lichaam – regelmatig essentiële vragen stelt. Dat je regelmatig afstemt op jezelf. Zodat je je energie gaat geven aan wat wezenlijk voor je is.
Dat gaat niet vanzelf. Energie heeft je aandacht en je actie nodig. En in de drukte en afleiding van alledag is daar een heldere structuur voor nodig. Een structuur die je tegelijkertijd alle ruimte laat voor jouw eigen pad, je eigen ‘vorm’. De Jade Method geeft je de bedding die je nodig hebt, zodat jij kan stromen.
+ Hoe is de Jade Method opgebouwd?

De Jade Method bestaat uit verschillende programma’s:

  • een 8-delige embodimenttraining van 8 avonden
  • een Jade Method jaarprogramma
  • en een 10-daagse Jade Method ReTREAT

Stuk voor stuk programma’s om jouw energie optimaal te laten stromen en voluit te leven en burnout en uitputting achter je te laten. Want jouw energie is belangrijk: het is je vermogen om jouw waarde in de wereld te zetten, je vermogen om te genieten, je te verbinden en gelukkig te zijn.

Naast de Jade Method-programma’s verzorg ik wekelijkse lessen Jade Qigong

Tijdens de 8-delige embodiment training zijn we voornamelijk bezig met de embodiment training en neemt Jade Qigong een bescheiden plaats in. In de ReTREATs en het jaarprogramma is naast meer verdieping in de embodiment trainingen ook meer ruimte voor Jade Qigong.
+ Voor wie is de Jade Method?
De Jade Method is speciaal voor vrouwen.
Vrouwen zijn namelijk anders burnout dan mannen. Ik bedoel daarmee dat de ontstaansgrond van disbalans, stress en burnout anders is.
Ik besef dat het nu klinkt het alsof de Jade Method alleen voor vrouwen met een burnout is. Dat is niet zo. Sterker nog, wanneer je aan het begin van je burnout bent, heb je waarschijnlijk nog niet voldoende energie in je systeem voor het programma. In deze fase is je enige opdracht: opladen. Het is dan echt beter om eerst een herstelprogramma te volgen, Qigonglessen te nemen of te kiezen voor persoonlijke coaching.
Disbalans in ons eigen systeem, tussen onze vrouwelijke en mannelijke energie, veroorzaakt tal van klachten, niet alleen burnout. Veel van de slaapproblemen, overgangsklachten en PMS komen voort uit deze disbalans. Westerse vrouwen zijn eigenlijk standaard uitgeput. Iedere acupuncturist zal dat constateren. Dat komt omdat wij als vrouwen te weinig zorgen voor onze vrouwelijke energiepool. We weten ook niet hoe. We zijn opgevoed om ‘ons mannetje’ te staan, maar raken de verbinding met onze vrouwelijke essentie kwijt. Yang is de norm en dat put vrouwen enorm uit.

Ik richt me met de Jade Method op vrouwen die bewust willen leven en zoals ik dat noem, ‘succesvol zichzelf’ willen zijn. Vrouwen  die in harmonie met zichzelf, hun omgeving en hun, tja, noem het ‘purpose’ voluit willen leven. Vrouwen die weten dat er in henzelf een schat is die vrijgemaakt kan worden én die daarvoor het werk willen doen. Je moet het namelijk nog steeds zelf doen, de Jade Method is geen ‘wonderpil’.

+ Hoe werkt de Jade Method?
De Jade Method is een embodiment training, dat wil zeggen dat je het lichaam gebruikt als tolk, als poort, als boek, als coach. Door volledig in contact met je lichaam te zijn kun je dingen gaan uitdrukken die je zelf nog niet wist. Of die nog nooit zo diep tot je waren doorgedrongen.
Door o.a. beweging, body-talk, visualisatie, qigong, meditatie en klank versterk je de verbinding met jouw vitale energie. Je ontdekt jouw persoonlijke antwoord op vragen als:
Hoe is het met je energie? Wat is balans voor jou? Wat beweegt je? Hoe anker je in je lijf? Wat is voluit leven voor jou? Waar geef je je energie weg zonder dat het jou werkelijk voedt? Hoe blijf je in balans met je omgeving én met jezelf?
We worden allemaal, al vanaf onze geboorte, gevormd door onze opvoeding. We zijn allemaal afhankelijk van acceptatie en liefde. En dat is ook wat we niet hebben gehad en ook maar zelden zelf kunnen geven: onvoorwaardelijkheid. We zijn moe, we worden getriggerd, we leggen de oorzaak van pijn buiten onszelf. En dus worden delen van ons van kleins af aan gewaardeerd (en dus door ons vergroot) en andere delen worden afgewezen (zodat we ze gaan verstoppen, totdat ze buiten ons bewustzijn vallen: ‘wij zijn zo niet’).
Je lichaamshouding en je bewegingsidioom vertellen van alles over je levenshouding. Over wat wel en niet mag van jezelf, over je innerlijke ruimte en alle ‘verboden’ waar je mee leeft. Ons hoofd kan de aanpassing niet meer waarnemen, maar in ons lichaam is zien we het terug in houding en spierspanningspatronen, maar ook in de fascia, de organen en de cellen. Ook onze stem geeft weer waar we onszelf hebben ‘afgeknepen’ van het leven.
Omdat het bewustzijn geen weet heeft van z’n eigen beperking, is het zo lastig om met praten tot een wezenlijk andere en voedende beweging te komen. De ‘rem’ is voelbaar in je lichaam, net als het hartsverlangen. Het lichaam is de ruimte waar we tot nieuwe beweging kunnen komen, tot nieuwe steunende overtuigingen, tot nieuw gedrag. Het lichaam is een brug tussen het hart of de ziel, en de persoonlijkheid. Het toont zowel de aanpassing en verkramping als dat het haarzuiver weet wat wezenlijk is en hoe daar te komen. Het is dit vermogen van het lijf dat centraal staat in de Jade Method.
 
Lao Tzu zei het zo: At the center of your being you have the answer, you know who you are and you know what you want..
+ Wat is Jade Qigong en wat is het verschil met de Jade Method?

Qigong is wat mij ‘thuisgebracht’ heeft en is de oorsprong van de Jade Method. Maar de Jade Method is geen Qigong!

De Jade Method bestaat enerzijds uit een traject van persoonlijke ontwikkeling door embodiment training op het gebied van energie & balans en anderzijds uit Jade Qigong.

Deze embodiment traing en Jade Qigong horen samen, als de twee helften van het oneindigheidsteken. Die splits je ook niet, die horen samen. Ze versterken elkaar.

Als de ene helft van de lemniscaat’ dagelijkse zelfzorg is, is de andere ‘de grote schoonmaak’. Het ene hoeft niet dagelijks, maar wel af en toe en het andere… dagelijkse zorg voorkomt dat je verdwaalt in achterstallig onderhoud. Een Chinees spreekwoord zegt het zo: ‘Pak grote dingen aan als ze nog klein zijn’.

Met Jade Qigong stem je af op jezelf en vergroot je je body-awareness. Je pakt signalen van je lichaam eerder op.Zo pak je grote dingen aan als ze nog klein zijn.

Daarbij stemt de beoefening van Jade Qigong je af op jezelf en verbeter je de relatie met je lichaam. Zo staat de wijsheid van je lichaam je ter beschikking als het weer tijd is om grote dingen op te ruimen.

+ Wat is Jade Qigong en wat is het verschil met Zhineng (of Chi Neng) Qigong?

Zhineng – dat in Nederland ook wel Chi Neng Qigong wordt genoemd – is een relatief jonge en effectieve medische qigongvorm uit China. De grondlegger van deze vorm, dr. Pang Ming (1940) is zowel westers als Chinees arts en is geschoold in diverse Martial Arts.

Dr. Pang onderzocht hoe het zelfgenezend vermogen van het lichaam maximaal geactiveerd kon worden door het doen van effectieve oefeningen. Zo ontstond Zhineng Qigong. Een vorm die mij en vele anderen enorm veel gebracht heeft. Ik leg het nu kort uit, maar er is natuurlijk heel veel meer over het mooie werk van dokter Pang Ming te vertellen. Wanneer je meer wilt weten, Google is your friend ;-)

Patricia van Walstijn maakte in 1998 kennis met Zhineng Qigong en bracht de bewegingsleer naar Nederland. Ze noemde het Chi Neng Qigong, dat zoiets betekent als ‘het vergroten van je Qi potentieel door te toegewijd te oefenen’. Bij Patricia en haar Chi Neng Instituut heb ik mijn opleiding gevolgd en ik ben sinds 2008 gecertificeerd instructeur.

Qi was voor mij vertrouwd concept waar ik als kind en jong volwassene al vol van was: alles is energie. De energie van liefde is de bouwsteen van alles. Moeiteloos verbond ik het goddelijke en het wetenschappelijke met elkaar. Altijd al zocht ik naar de heelheid onder de schijnbaar versplinterde werkelijkheid.

Zhineng Qigong gaat ervan uit dat alles energie is en dat body & mind verbonden zijn. Met je denken, je aandacht heb je invloed op je lichaam, je gezondheid, je welzijn. Door te oefenen krijg je grip op die invloed, grip op je energie.

Voor mij persoonlijk was Zhineng Qigong thuiskomen en de dagelijkse beoefening ervan zette een intensief proces op gang. Ik ben een door de wol geverfde beoefenaar en instructeur in deze vorm.

Maar ik ‘hang’ niet aan vorm. Ook andere richtingen boeien mij. De 8 brokaten zijn heerlijke meridiaanstrekkingen die ik waar nodig inbreng in de les, en ook yoga, Tai Chi en tantric Qigong hebben mijn interesse. Ze verdiepen mijn ervaring en kennis van Qigong. Soms leer je door eenden te bestuderen meer over zwanen.

Zhineng Qigong heeft me enorm geraakt én geïnspireerd. Het heeft me gevormd en een bedding gelegd waar nu meer water doorheen mag stromen. Door het begeleiden van vele cursisten kreeg ik kijk op Qi-stagnaties en lichaamshouding en emotiehuishouding.

Inmiddels combineer ik Zhineng Qigong met andere ‘tools’. Zo gebruik ik uitgangspunten en interventies uit Body & Mind Language om blokkades op te sporen en vastgezette energie in beweging te brengen. Body & Mind Language gaat uit van wat er uit het systeem zelf komt. Het heeft veel elementen van NLP in zich, en ook van systemisch werk, maar het kent geen vaste wegen of protocollen. Het gaat altijd uit van wat er is, van wat er zich aandient. Als trainer en coach moet je daarvoor wakker zijn, in het Nu, en jezelf open geven in en aan dit proces. Body & Mind Language zet de persoon en het proces centraal, niet de ‘tool’ zelf. Net zoals ik dat doe in m’n benadering van Zhineng Qigong lessen en workshops. Het gaat om je proces, om waar je nu bent, om Zijn. Precies waar je bent liggen de aanwijzingen voor de volgende stap..

Inmiddels heb ik de Jade Method ontwikkeld, waarbij Qigong  (Body &  Mind Language Infused Qigong) een belangrijke plek inneemt, naast de 8-delige embodiment training voor persoonlijke ontwikkeling en grip op je energie en balans.

De Jade Method is ontstaan uit mijn passie en weerspiegelt mijn visie en levenshouding weer. Alles wat ik weet heb ik samengebracht in een model dat uitgaat van ‘niet weten’ en erop is gericht om cursisten en deelnemers – door aan te sluiten op de wijsheid van hun lichaam – tot de kern van hun disbalans te brengen én inzicht te geven in hoe ze deze kunnen omzetten in potentieel, waar het in de eerste plaats om gaat. Dat is m’n intentie in m’n embodiment trainingen én in m’n Qigong lessen.

Uiteindelijk gaat het niet om de naam. Of om de vorm. Maar om wat je ermee kunt doen en bereiken: het gaat om energie en hoe je die aan het stromen kunt brengen. Zodat je kunt zijn wie je werkelijk bent en jouw unieke potentieel onvervormd in de wereld kunt zetten. Met een open hart, plezier en met beide benen op de grond. Dat is mijn passie, en mijn missie.

Vandaar dat ik wat ik doe, uitdraag en eigenlijk ook bén Jade Qigong ben gaan noemen. Qigong is met je hele hart werken aan je energie zodat die optimaal kan stromen. Jade is inmiddels mijn tweede naam. De kracht van Jade is het verbinden van Body & Mind, is reinigend en helpt je te worden wie je werkelijk bent.

+ Ik heb nog nooit iets van Yoga of Qigong gedaan. Hoe kan ik het beste beginnen?

Om mee te doen met de lessen is ervaring met yoga of Qigong niet nodig.
In de agenda vind je allerhande mogelijkheden om kennis te maken, volg bijvoorbeeld een van de workshops of doe een proefles.
Ook kun je een proefles doen, wanneer je wekelijkse lessen zou willen volgen en je wilt ervaren of Jade Qigong iets voor je is.

+ Ik heb fysieke klachten en kan niet lang staan. Kan ik toch meedoen met de lessen?

Ja, dat kan. De meeste oefeningen kunnen aangepast worden, en zittend gedaan worden. Hiertoe krijg je van mij de nodige begeleiding, zodat je gewoon mee kunt doen. Ook kan het zijn dat ik je een andere, alternatieve oefening geef. Het gaat namelijk niet om de ‘vorm’ van de oefening, maar om het beoogde doel van de oefening. En dat doel kan vaak ook met een compleet andere oefening bereikt worden, er leiden meer wegen naar Bejing!

Wanneer je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met me op!

+ Kun je ook meedoen met je lessen of workshops wanneer je burnout bent?

Wanneer je mee wilt doen met de lessen en je zit in een burnout, laat me dat dan even weten. Afhankelijk van de mate van je burnout kan ik je dan advies geven. Bij het doen van oefeningen tijdens een burnout is het belangrijk dat ze je meer energie opleveren dan kosten.
Het is dus belangrijk dat ik een beetje zicht krijg op ‘waar je zit’. Vaak zal je gewoon mee kunnen doen, waarbij ik sommige oefeningen zal aanpassen aan je energie-niveau.
Soms raad ik je een privé-traject aan, zodat ik je gerichte oefeningen mee kan geven en het meedoen met meer intensieve oefeningen in een groep nog niet aanraad.

Neem gerust contact met me op voor overleg!

+ Ik ben herstellende van kanker. Zijn jouw lessen en workshops geschikt voor mij?

Zhineng Qigong, en ook Jade Qigong, werkt zeker ondersteunend bij het herstellen van kanker. Het helpt je ontspannen, draagt bij aan je energieniveau en versterkt je lichaam.
Ik heb verschillende cursisten die de groepslessen bij mij volgden die er baat bij hebben gehad. Voor enkelen was dat te confronterend, en daardoor niet ontspannend. Een privé-traject sloot beter bij hen aan.

Neem gerust contact met me op om te overleggen.