fbpx
Omarm de wijsheid van je lijf
9 december 2020

Wat is Qigong

Als je vertelt dat je yoga doet, heeft iedereen daar een beeld bij. Maar het is nog steeds zo dat als je zegt dat je Qigong doet, dat veel mensen je niet-begrijpend aankijken. Qigong? Wat is Qigong? En waarom zou je dat beoefenen, wat brengt het je? Deze vraag krijg ik zo vaak, dat het hoog tijd is dat ik er een blog over schrijf.

Het woord Qigong, dat ook wel als Chikung wordt geschreven, is opgebouwd uit twee delen. Qi en Gong (Chi en Kung).
Het woord Gong of Kung betekent ‘werken’. Oefenen. Door steeds weer te oefenen ontstaat uiteindelijk meesterschap. Dat gebeurt niet zomaar. Het vraagt toewijding, open stellen, leren, oefenen.
Het woord Qi of Chi betekent ‘energie’. Levenskracht. Levensenergie.

Het antwoord op de vraag ‘Wat is Qigong’ is dus het werken of oefenen met levensenergie. Door dit oefenen krijg je steeds meer grip op je energie. En uiteindelijk ontwikkel je meesterschap over je energie.

Een ander antwoord op de vraag Wat is Qigong die je veel hoort is dat Qigong een Chinese bewegingsleer of Chinese yoga is. Dat Qigong ‘de yoga van China’ wordt genoemd is niet gek. Het is ontstaan in China en gaat – net als Yoga – over het verenigen van lichaam en geest.

Qigong, een bewegingleer, een filosofie, een levenshouding

Je kent misschien het beeld van de grote hoeveelheden mensen die daar ‘s morgens vroeg heel rustig, langzaam en sierlijk bewegen. Die mensen doen Qigong. Ze stemmen af op zichzelf, op hun energie en ze stemmen zich af op de dag die gaat komen. Ze gaan met een gevuld energie-reservoir de dag in.

Wij in het Westen doen dat over het algemeen anders. We staan op en schieten meteen in de actie-stand. Kinderen die naar school moeten. Honden die moeten worden uitgelaten. Vergaderingen die voorbereid moeten worden, mailtjes beantwoord, enzovoort. De meeste mensen staan gedurende de dag niet even stil bij hoe ze zich voelen en bij wat ze nodig hebben of wat ze willen meebrengen de dag in. Niksen is verloren tijd.

Het tegengestelde is waar. Een vrouw die haar dag begint met afstemmen op zichzelf en haar energie, heeft niet alleen een fijnere, meer productieve dag, ze ervaart meer verbinding, meer medewerking en minder ‘hobbels’, dan de vrouw die direct in de actie schiet.
Qigong gaat over het hervinden van je balans. Heel letterlijk, helpt het je om steviger op je benen te staan. Maar ook om wendbaarder te zijn, zachter, krachtiger en creatiever.

Qigong begint met beweging door het uitvoeren van een bepaalde oefening. Uiteindelijk is het een manier van leven: vanuit de afstemming op jezelf en je energie, ontwikkel je focus en richting, zachtheid en kracht, heldere grenzen en balans. Een overvloed aan levensenergie, wat je een sprankelend gevoel van belonging en vrijheid geeft.

Wow.. nog even terug.. wat is die levensenergie precies?

Levensenergie is kun je niet zien (althans op dit moment de meeste mensen niet). Maar toch is levenskracht voor alle mensen waarneembaar in bijvoorbeeld een broccoli: als je die vers koopt op de markt, dan is ie fris, knapperig en groen. Vol Qi of levenskracht. Maar laat je die broccoli te lang in je groentela liggen, dan zie je dat ie minder vers wordt. Minder groen, wat slapper. De levenskracht is minder geworden.

Ook in onszelf herkennen we energie. Als je veel energie hebt, dan weet je dat: Je voelt je goed en positief. Je kunt de hele wereld aan. Je hoofd is helder en dingen gaan soepel. En als het eventjes minder soepel gaat, dan heb je volop veerkracht. Heerlijk!
Je weet het ook als je te weinig energie hebt: Je voelt je dan futloos, moe, leeg, en misschien ook zwaar op de hand. Dingen gaan stroef en alles lijkt teveel.

Als je Qigong beoefent, dan voel je je voordat je begint die dag misschien best okay. Maar na de oefening kun je je ineens levend voelen. Stromend, ontspannen, alsof je meer ruimte in jezelf hebt. Je bent van een slappe broccoli, een verse broccoli geworden zeg maar. Dat is wat beoefening van Qigong met je doet. Het opent je lichaam, zodat de energie er goed doorheen kan stromen. En als je energie goed stroomt, dan voel je je goed.

Eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat als je je best okay denkt te voelen, dat je – door op jezelf en je energie af te stemmen  – ineens voelt hoe moe je bent of hoe verdrietig. Ook dat kan je oefening je brengen. En dat is mooi, want het als je het waarneemt kun je er pas iets mee doen.

Levensenergie in overvloed!

Energie is altijd in overvloed aanwezig in de natuur. Soms heel zichtbaar en voelbaar, zoals in de lente. En soms verstopt en op de achtergrond, maar niet minder overvloedig. Het is de kunst – en die kunst leert Qigong je – om af te stemmen op die energie en om die te cultiveren. Cultiveren is een vorm van aandachtige verzorging, en door deze verzorging vermeerdert je energie. Niet door hard werken of iets erg willen. Het cultiveren van je energie gebeurt door te gaan zien wat een overvloed aan energie in de weg staat en dat vervolgens weg te nemen of te veranderen. Alweer… niet vanuit wilskracht, want dat ‘sluit’ en beperkt je Qi-stroom nog meer!

Wat in de weg kan staan? Meestal (eigenlijk altijd) ben je dat zelf. Het zijn bijvoorbeeld je eigen gedachten en overtuigingen. Stress. Oude emoties. Spanning in je lijf.

Als je leert loslaten of accepteren dat het is zoals het is, ontstaat er al ruimte. En door je aandacht te richten op de ruimte, geef je jezelf en je energie een positieve impuls. Meer energie hoeft je niet te máken. Je hoeft ook geen energie of staat van Zijn ‘vast te houden’. Energie wil stromen en het is er eigenlijk altijd, zodra je ontspant in wat is.

Qigong in Arnhem

Ben je nieuwsgierig geworden naar Qigong? Je bent welkom om een proefles mee te doen. Mijn lessen zijn gericht op vrouwen en brengen je ontspanning en balans. Het helpt o.a. bij stress, burnout, en bij herstellen van of omgaan met ziekte. Maar er zijn gelukkig ook minder ernstige redenen om Qigong te gaan doen! Gewoon om te dieper te ontspannen bijvoorbeeld, beter in je lichaam te zakken of als je je energie een boost wilt geven. Het kan van alles zijn.
Heb je interesse in en proefles? Laat dan hier een bericht achter om. Ben je man, en heb je interesse. Stuur een bericht en ik stuur je door naar de beste collega-instructeur in de buurt!

Shine your Qi-light!

 

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.