fbpx
lichaamsgerichte coaching
Waarom lichaamsgerichte coaching
6 oktober 2020
Wat is Qigong
15 augustus 2022

Omarm de wijsheid van je lijf

Elke keer ben ik ervan onder de indruk: van de wijsheid van ons lijf. Hoe iedereen een unieke eigen wijsheid in pacht heeft. Het is zo mooi hoe ze spreekt en hoe ze je de weg kan wijzen naar kracht, balans, energie, je goed voelen! Omarm jij de wijsheid van je lijf?

Of wijs jij je lichaam af?!

In plaats van haar te omarmen, kijk je misschien vooral kritisch naar je lichaam. Het is te dun, te dik, te curvy, te recht of te ‘flobby’. Hoe dan ook, het is vaak niet goed genoeg.

Au!

 

Er zijn veel momenten en manieren waarop we ons van ons lichaam afkeren of het willen onderwerpen aan wat wij willen. We vinden ons lijf vaak maar lastig: het wordt moe als jij door wil, het heeft pijn als je je vrij wilt voelen, het geeft je opvliegers waardoor je je ongemakkelijk en ‘overgenomen’ voelt. Het moet afvallen, het moet fit worden, het moet…. pffft! Misschien leven we wel continue in strijd met ons lijf!

En weet je.. ik ken het allemaal. Die kritische gedachten. Het willen ontsnappen aan ongemak, pijn, onvermogen. Het duwen en trekken zodat het luistert.

En ik weet ook hoe pijn dat doet en hoe je jezelf ermee te kort doet.

Je lichaam wil van nature stromen

Achter al die zelfkritiek en het je ‘niet goed genoeg voelen’ zit altijd en bij iedereen de unieke kracht en wijsheid van je lichaam verstopt. Waar je geen weet van hebt, of waar je niet bij kan, wanneer je in strijd leeft met je lichaam en je lichaam niet vertrouwt. En helaas is dit hoe wij geleerd hebben ons met ons lijf (en met onze realiteit!) te verhouden.

Tijd dus om de strijdbijl te begraven en met een vredespijp bij het vuur te komen zitten. Ons lijf wil niet onderdrukt worden, het wil gehoord worden. Ons lichaam is energie en wil van nature vrij stromen. Door deze natuurlijke stroom bewust te volgen en te gaan voelen hoe en waar je haar inhoudt, vind je de weg naar meer well-being: naar meer ontspanning, vertrouwen, kracht en balans.

En die natuurlijke beweging naar balans en meer energie zit in ons allemaal: wij hebben allemaal een wijs lijf! Alleen… we hebben nooit geleerd hoe je daar contact mee maakt. En begint alle vriendschap niet met het maken van contact?

Aandacht

Bij dat contact maken help ik je graag. Welke workshop, training of les ik ook geef: het begint met aandacht. Je aandacht naar jezelf keren in plaats van naar de buitenwereld. Elke relatie verbetert als je er aandacht aan geeft, ook die met je eigen lijf. Dus dat is het beginpunt. Aandacht hebben voor de signalen die ze geeft, wakker worden voor de sensaties in je lijf. Luisteren..

Misschien mag je die ommezwaai gaan maken. Een andere weg naar balans en energie vinden, eentje waarbij je zélf de wijsheid in pacht hebt. Dat vraagt toewijding, nieuwsgierigheid en ja, ook een dosis moed.

Zegt alles in jou ‘ja’? Wil je beginnen (of opnieuw beginnen) die tijd en aandacht te besteden aan jezelf en je energie?

Practice

Dan kun je daar nu mee beginnen. Precies waar je bent en hoe je bent. Leg je hand eens op je hart, op je buik, op je benen of waar jouw hand ook contact met je lichaam wil maken. Maak bewust contact met je lichaam onder je hand: hoe het beweegt door je adem, voel de warmte, de spanning of de zachtheid.

En heet dat deel van je lichaam welkom, zeg ‘hallo’. Hallo buik, hallo arm, borst, bovenbeen of voet’.. Adem rustig een keer in en uit.

Verplaats je hand naar een ander deel van je lichaam en doe hetzelfde nog een keer.

Ga door zolang je je aandacht er helemaal bij kan houden of zolang je de tijd en ruimte hebt.

Zo… dat voelt al anders, toch?

Wil je meer tips en kleine Selfcare practices ontvangen? Schrijf je dan hieronder in voor m’n Selfcare Notes. Je krijgt er een fijn ebook bij.

Welkom!

Shine your Qi-light!

 

 

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.