fbpx
Bewegen met pijn
Bewegen met pijn
30 juni 2020
Omarm de wijsheid van je lijf
9 december 2020

Waarom lichaamsgerichte coaching

lichaamsgerichte coaching

‘Waarom lichaamsgerichte coaching’, was de vraag die ik vorige week kreeg. ‘Wat brengt het, wat is de meerwaarde ervan?’ Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Hoog tijd dus om iets over de wijsheid van het lijf en mijn werkwijze te delen! 

Mijn eerste reactie: ‘Het lichaam spreekt puur.’

Het lichaam is ‘tastbare energie’. Ze vertelt haar verhaal, jóuw verhaal. Al je onverwerkte ervaringen, groot en klein, zitten als het ware in je lichaam opgeslagen. En je lichaam vertelt dat verhaal puur, zonder censuur, en brengt je snel bij de kern.

Het toont waar stroomt het en waar niet. Hoe je je energie – oude blokkerende patronen – vastzet, het wordt door de coaching voelbaar, bijna tástbaar. De vastgezette energie laat zich zien door beweging, houding, gesproken woord. Tijdens een sessie sluit ik aan op wat zich toont in het lichaam van de cliënt. Het is alsof we samen op onderzoek gaan.

Je lichaam weet wat je nodig hebt om je weer goed te voelen

Dat kijken naar waar het niet stroomt tijdens de lichaamsgerichte coaching doen we niet omdat het je richten op problemen op zich tot een oplossing leidt. Maar omdat je lichaam vanuit dat vastzitten de beweging naar ruimte zal maken. En hóe je lijf dat doet, dat vertelt welke beweging jij als cliënt te maken hebt. Het lichaam is – behalve verbonden met je oude ervaringen en pijn – namelijk óók de poort naar je volledige potentie. Het is je innerlijk kompas en weet precies wat je nodig hebt om weer te stromen en je ontspannen, krachtig en goed te voelen. En door tijdens het onderzoek het lichaam uit te nodigen andere vóedende bewegingen te vinden, krijg je als cliënt de beschikking over die potentie. Je krijgt keuze in plaats van vanuit je patroon steeds hetzelfde te herhalen.

Body Awareness

Om iemand op deze manier te kunnen coachen is het nodig dat m’n cliënten body awareness ontwikkelen. Vaak zitten de vrouwen die ik zie in mijn praktijk erg in hun hoofd. Hun hoofd is vol en dat is – als je kijkt naar hoe wij leven – ook niet gek. Ik begin een sessie dan ook vaak met bewegen en wakker maken. En gedurende het traject geef ik een cliënt practices mee die haar helpen de verbinding met haar lijf sterker te maken, en zich er meer en meer in thuis te voelen.

Vrouwelijke energie

Ook m’n leefstijl-advies helpt bij het ontwikkelen van een gezonde balans tussen de mannelijke energiepool die we allemaal hebben (actie, doen, controle), en hun vrouwelijke energie (rust, intuïtie, zijn). Dan komt hun zenuwstelsel in balans, en ontstaat er ruimte voor herstel en verandering. Wanneer een vrouw minder gedreven wordt door adrenaline, kan ze zich openen en zich verbinden met de wijsheid van haar lijf, haar innerlijke kompas. Wanneer dát de weg mag gaan wijzen in iemands leven, dan zie je die persoon openbloeien, zachter worden en ook krachtiger en vitaler.

Telkens als dat gebeurt, ik iemand dat eigen roer in handen zie nemen en zie openen, stralen, zelfverzekerder worden… dan ben ik, ja, gruwelijk gelukkig.

Shine your Qi-light!

 

 

 

Ben je benieuwd of lichaamsgerichte coaching iets voor je is? Elke maand drink ik een (virtuele) kop thee met een een vrouw bij wie het even (of al langer) knelt. Wil jij contact met mij? Je kunt je hier aanmelden voor een ‘teatalk’.

Wil je liever eerst wat meer lezen over coachen met het lichaam? Dan is het boek ‘Body Mind Language’ van Jos Dolstra een aanrader!

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.