fbpx
De roep van burnout en overgang
De Roep – over vrouw zijn, burnout en de overgang
2 juli 2019
Zo ga je van energielek naar energiebron
Van energielek naar energiebron!
19 mei 2020

Je energie in de zomer(hitte)

Meer energie in de zomer

Je hebt vast gemerkt hoe de zomer je energie beïnvloed. Hoe je blij wordt van het vele licht en van de zon en hoe een erg hoge temperaturen je oververhitten en uitputten. Je energie in de zomer heeft je aandacht nodig, zodat je je ook met de hitte fysiek en mentaal lekker fris kunt voelen. 

In deze blog lees je wat jouw energie nodig heeft om je ontspannen de zomer door te helpen. 

Het altijd maar doorgaan dat we allemaal zo gewend zijn, kan in de zomer – wanneer de hitte op haar top is, echt verkeerd uitpakken. Oververhitting, uitputting en zonnesteek zijn een teken van een overmaat aan Yang die je lichaam niet meer kan verwerken. En ook met de mildere ‘gewone’ vorm: het warm hebben, je moe voelen en een dufheid in je hoofd ervaren, voel je je niet lekker fit.

Hoe brandt jouw vuurtje?

De zomer staat in het teken van het vuur-element en kijkend naar dat vuur kun je veel leren: een vuurtje kan aangenaam branden. Lekker ontspannend en verwarmend werken. Maar een vuurtje kan ook te hoog oplaaien en alles verzengen. Dan is vuur gevaarlijk en uitputtend. En misschien ken je ook het vuur dat maar niet wil branden en steeds inzakt.
 
Zo is het ook met je energie: je wilt graag dat die is zoals het ontspannende vuurtje. Liefde, seksualiteit, blijdschap, communicatie, dansen en vrolijk zijn horen allemaal bij een vuur-element dat in balans is.
Wanneer je te weinig ontspant en teveel leeft vanuit je Yang, dan leef je in continue stress en zet je je hart-energie onder druk. Eerst brand je vuur dan te fel en te verzengend: je komt niet meer tot rust.
Waneer je Yang uiteindelijk ‘moe’ of leeg is, dan krijg je last van dat vuurtje dat op een te laag pitje brandt: lusteloosheid, moeheid, geen zin hebben in sex, terugtrekken en geslotenheid, het zijn allemaal tekenen dat je vuur-energie wel een boost kan gebruiken.

Yang op Yang

Juist in die laatste weken voor de vakantie willen we alles tegelijk gedaan krijgen, zodat het ‘af’ is. Onze ‘interne Yang‘ gaat zo naar haar top. Tegelijkertijd neemt de Yang buiten ons toe: de temperaturen stijgen, de dagen zijn op hun langst. Door de overmaat aan Yang, intern onze stress en extern de zomerhitte raakt het vuur buiten proporties. Het gevaar; irritatie, woede, jaloezie, pusherigheid, hartkloppingen, een stijgende bloeddruk.. Denk maar eens aan alle irritaties in het verkeer!

Hoe breng je je Yang weer wat tot rust?

  • Door te zakken in je lijf, je energie omlaag te brengen en te ontspannen.Ga bijvoorbeeld liggen op je rug en geef je gewicht met elke uitademing meer over aan de aarde. Stel je hierbij voor hoe de hitte uit je lijf zakt en opgenomen wordt door de grond onder je.
  • Ga minstens een half uur zitten bij stromend water; een rivier of een waterval’ en luister naar het ruisen ervan.
  • Door je energie vooral naar benéden te leiden door het doen van Qigong-oefeningen. De oefeningen waarmee je dit doet helpen trouwens ook bij opvliegers.
  • Adem rustig in en blaas wat langer uit door het ‘rolletje van je tong’.
  • Door ‘hartopeners’ te doen krijg je meer ruimte in je borst en kun je de druk in je hartenergie verlagen. Je kunt bijvoorbeeld je armen omhoog brengen boven je hoofd en ze openen terwijl je ondertussen je borstbeen optilt.
  • Stretchen helpt om de verhitte energie te laten stromen en te verdelen over je hele lichaam. Rek je dus vooral regelmatig lekker uit!

 

Wil je meer uitleg en begeleiding bij de oefeningen?
Wil je meer oefeningen weten gericht op het seizoen, op emoties, of omgaan met stress? In m’n Online lessen werk ik met week en maandthem’s. Ik geef je achtergrond informatie en tips én oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen.

Shine your Qi-light!

In de online Qigong-lessen van deze week doen we oefeningen om je energie in balans te brengen en houden in de zomerse hitte.
Wanneer je je nu aanmeldt krijgt je niet alleen de lessen van deze week in je mailbox, maar ook die van de komende drie weken! En je betaalt er maar €8,50 voor..
Daarna betaal je €17,- per maand voor twee lessen in de week plus Online begeleiding in de Facebook-groep. Wil je niet doorgaan? Dan meld je je eenvoudig weer af voor de lessen. Hier lees je meer over de online lessen
Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.