fbpx
Voorjaarsmoeheid
Voorjaarsmoe… Wat nu?
18 maart 2017
Genieten is de nieuwe yoga
Genieten is de nieuwe yoga!
4 mei 2017

Pas op voor de ‘Please-valkuil’.

Elk jaar is het raak, dan schrijf ik over de lente. Omdat ik er blij van wordt, dat ook. Maar vooral omdat kennis van wat energie in de lente van je vraagt, verheldering en nieuwe impulsen kan geven in je lijf en je leven. Misschien dat mijn typische lente-stommiteit jou helpt iets soortgelijks uit de weg te gaan:

Hoe suf, ik trapte in de ‘please-valkuil’

Ik trapte er met beide benen in gisteren, in de valkuil die zo typisch past bij de lente-energie. Ik kreeg de vraag bij een meeting te zijn, maar de voorgestelde datum en tijd paste me niet goed. Dus… ik zei dat ik niet kon. Logisch so far.

Maar nu komt het! Vervolgens zei ik namelijk ‘liever niet’ bij de andere optie voor de meeting. (‘Liever niet’, what was I thinking!). Die kwam me namelijk ook niet goed uit, maar ik zóu het kunnen redden, als ik strak plande. Ik had al spijt direct na het drukken op ‘enter’.

Wat was er nu gebeurd? Ik had weliswaar ‘nee’ gezegd, maar twee keer nee zeggen was me blijkbaar teveel. Het was wel héél onhandig dat ik niet kon, voor alle anderen die wel konden op dat tijdstip, voor de voortgang van het project. Ik gaf ruimte met ‘liever niet’. En die werd natuurlijk ook genomen, dat is wat er met ruimte gebeurt. Als je die niet inneemt, dan neemt iemand anders hem voor je.

En het gevolg was dat baalde. Het project lag me (voelbaar) niet voldoende aan het hart om dit ‘offer’ met m’n hele hart te brengen. Ik had het iedereen naar de zin gemaakt, behalve mijzelf. Een klassieke fout: ik was keihard over m’n eigen grenzen gegaan. M’n energie daalde, ik voelde me geërgerd en boos. Op mezelf.

Een wijze les die me met m’n neus op de uitdagingen van de lente-energie drukt: zorgen voor je ruimte, je grenzen aangeven, een plan hebben en dus je prioriteiten kennen.

(Oh ja! Had ik dat niet geleerd toen ik burnout was? Het was toen zo’n ingesleten patroon om het iedereen naar de zin te maken dat ik er zelf aan onderdoor ging. Ik dacht toch echt dat ik dit achter me had gelaten.. )

Moeheid heeft een prijs

Hoe kwam het dat ik opnieuw in de ‘please-valkuil’ was gevallen? Nou eh.. ik was er niet helemaal bij. Ik was namelijk moe. Een nachtje laat naar bed, een paar lange dagen, een studieboek doornemen… Alles was gelukt, maar moeheid vergt haar tol. Als je moe bent heb je je prioriteiten niet meer scherp. Dan val je in oude gewoonten. En maak je niet de keuzes die bij jóu passen, maar keuzes de bij de ánder passen. Met als gevolg dat je energie daalt en je dus moe blíjft. Een vicieuze cirkel.

Het eerste wat je in dat geval doet is tijd voor jezelf inplannen om bij te komen. Zodat je alles weer helder kunt zien.

Blijf je moe en lusteloos? Dan heb je misschien last van voorjaarsmoeheid. Met de tips uit deze blog kom je weer in balans. Ik ben ze zelf ook weer opgaan volgen en heb groene bladgroenten en lekker wandelen op het menu gezet. Ook deze galblaasoefening zal je goed doen.

Heb jij nog goede ‘lente-tips’? En wat ga jij doen voor je energie? Leuk als je het hieronder met me deelt!

Shine your Qi-light!

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.