fbpx
De lessen van Teacher Wei Qi Feng
Rosanne over Zhineng Qigong en de lessen van Teacher Wei Qi Feng
15 maart 2016
Stap uit je stress
Stap uit je stress!
16 maart 2016

Rust in je hoofd? Zorg voor je hartenergie!

Zorg voor je hartenergie

Misschien is het een beetje ontnuchterend: het idee je hoofd te moeten leegmaken… werkt niet. Zelfs averechts. Het is net als het níet denken aan een roze olifant. Onbegonnen werk. Niet dat je het nu maar moet opgeven en met dat volle hoofd moet doorlopen. Er zijn zeker manieren om meer rust in je hoofd te krijgen: zorg voor je hartenergie!

 

Dat doe je bijvoorbeeld door het verleggen van je aandacht: van je hoofd, naar je hart.
Je hart is een bijzonder en uiterst intelligent energiecentrum van waaruit je je verbind met jezelf, je naasten en met de maatschappij. De balans hiertussen en de kwaliteit van de verbinding maakt je hartenergie krachtig, gelukkig en gezond.

Je hart geeft je constant feed-back over hoe het met gaat met je gaat. Zorg je goed voor jezelf, is de verbinding met je naasten voedend en voel je je gezien en gesteund? Klopt het werk dat je doet, voel je je op je plek? Zitten je ego en je ziel op één lijn? Met je hoofd kun je die vragen wel stellen, maar het komt er eenvoudig niet uit. Het is je hart die je laat weten of het klopt. Rust in je hoofd heeft echt álles met rust in je hart te maken.

 

Je hart moet je geest leiden, niet andersom

In China zien ze het zo: je hart is het huis voor je geest. Dat betekent dat je de thuisbasis van je geest niet in je hoofd zit, maar in je hart!
Om een goed thuis te bieden aan je geest, heb je een goede hartenergie nodig. Je hart moet de kracht hebben om de geest te leiden. Wanneer je hartenergie verzwakt is kan het dat niet en voelt je geest zich ontheemd. Die gaat op zoek naar een oplossing en pakt de regie: voor je het weet zit je in je hoofd.

Dat voelt prettig, het geeft het gevoel van controle. Tot je in toenemende mate te maken krijgt met klachten als ratelende gedachten, een vol hoofd, slecht kunnen concentreren, een gevoel ‘watten’ in je hoofd te hebben, verslechterd geheugen, angst, depressieve gevoelens en hartkloppingen. Allemaal tekenen dat je hartenergie verzwakt is.

Er zijn tal van invloeden die je hart verzwakken. Niet tevreden zijn met hoe het is bijvoorbeeld, en altijd ‘anders’ of ‘meer’ willen. Als je nooit ‘hier’ bent, maar altijd onderweg naar ‘daar’ en ‘straks’. Als je bedolven wordt onder informatie en daarin geen gezonde grenzen weet te stellen. Als je steeds weer de signalen van je hart dat het niet klopt negeert.

 

Zorg voor je hartenergie: ruim je hart op

Is jouw hart een goed huis? Is het er helder, open en vol frisse lucht? Is het gevuld met dankbaarheid, blijdschap, liefde? Accepteer je wat is, en laat je los wat voorbij is? Zo ja, dan is het een plek waar je mind zich thuis voelt. Zo niet: dan is het tijd om op te ruimen en je hart je geest te laten leiden.

 

Happy Cleaning ;-)

 

Rosanne_schrijfletter

p.s. Behalve het doen van Qigong, helpt mij een flinke wandeling in de natuur enorm. Hoe ruim jij je hart op?

 

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.