fbpx
Commitment aan jezelf
3 december 2016
Zo kwam ik uit m'n burnout
Zo kwam ik uit m’n burnout ~ het verhaal van Cindy
24 januari 2017

Goede voornemens? Mis deze 3 onmisbare ingrediënten niet!

je scheppingskracht inzetten

Vanavond is het Oud & Nieuw. Ik heb het altijd een soort ‘magisch moment’ gevonden. Juist met Oud & Nieuw is het alsof er een deur openstaat waar je doorheen mag stappen. Om als een soort Alice in Wonderland in een nieuw land vol mogelijkheden te komen. Alleen… het landschap ziet er hetzelfde uit als voorheen. Nog steeds dezelfde ergernissen op het werk, dezelfde file, en je partner gedraagt zich ook geen haar anders. ‘Er is niets veranderd’ overtuigt je geest je. Grote kans dat je binnen een week de ‘spark’ van je ‘goede voornemens’ kwijt bent. Met deze 3 ingrediënten spice je je intentie en zet je wérkelijk verandering op tafel in 2017.  

Met Oud & Nieuw is de verandering namelijk nog maar net begónnen! Verandering wordt niet zomaar ergens ‘aangetroffen’, en is ook nog nooit vanzelf gegaan. Elk resultaat is begonnen met een wens, een intentie, met creatieve energie. En het is belangrijk daarmee verbonden te blijven, ook, nee juist als het gewone dagelijks leven gewoon weer door gaat.

Je hebt het: scheppende kracht!

Om te beginnen: ik geloof dat je scheppende kracht hebt. Als je dat ‘zweverig’ vindt: denk dan maar eens aan een door jou behaald succes. Een nieuwe baan, de reis die je maakte, de studie die je oppakte… Het is allemaal begonnen met een idee. Zelfs het eten dat je gisteren op tafel zette is daar gekomen omdat je een idee had. Je ideeën, je plannen, daar begint het dus!
Sommige ideeën komen snel op. Bijvoorbeeld ‘ik haal even een flesje wijn in de supermarkt want de buren komen vanavond borrelen’. Als je tussendoor niet aan de was denkt die je nog op wilt hangen of aan die email die je nog wilt schrijven, dan ga je naar de supermarkt. Je komt daar niet ‘zomaar’ terecht.
Sommige ideeën koesteren we lang. Omdat ze lastiger te verwerkelijken zijn of omdat we dénken dat ze dat zijn. Je gaat nu een maal minder snel op wereldreis dan dat je naar de supermarkt gaat. Bij die lang gekoesterde plannen kan er dan ook veel meer tussenkomen. Veel meer gedachten, veel meer dagelijks leven dat gewoon doorgaat en je aandacht vraagt. Het is dan ook maar net hoeveel kracht je verlangen heeft. Hoe groot de verbondenheid ermee is. En hoe belangrijk het is in vergelijking tot de andere dingen die je óók wilt.

Als je kijkt naar wat je wenst voor 2017 is het dus belangrijk dat je

  • het écht wilt, dat het je raakt als je eraan denkt, dat je ernaar verlángt. Er moet ‘vuur’ inzitten.
  • ermee verbonden bent. Dat houdt in dat het belangrijk is dat je gelooft dat het kán, (wat niet hetzelfde is als weten hoe het kan). Want als je het zelf niet echt gelooft dan investeer je er ook niet veel energie in. Dan ‘hou je terug’ en voel je die bekende ‘slag om de arm’. Als je je dus iets voorneemt wat je diep in je hart niet kunt geloven, niet kunt omarmen, niet kunt ontvangen (meestal omdat we denken dat we ‘het’ niet verdienen, dat we niet goed genoeg zijn), kijk dan naar welke stap naar jouw voornemen je wél kunt geloven. Maak het kleiner. Zodat je je iets voorneemt waarvan je gelooft dat het haalbaar is. Alleen dán zul je er energie in willen steken.
  • ermee verbonden blijft. Het heeft weinig zin je iets voor te nemen en er verder niet of nauwelijks aandacht aan te besteden. Grote kans dat je je voornemen niet waarmaakt. Om verbonden te blijven moet je ermee bezig zijn, het gevoel van verlangen wakker houden. Je hebt een soort ontspannen focus nodig. En dat houdt vaak in dat je toch iets van voortgang logt. Zie je momenten in je dag dat je keuzes maakt die je dichter naar je doel brengen? Of maak je vooral keuzes die je ervan af brengen? Is er misschien ongeloof of angst geslopen in je verlangen naar je voornemen? Ben je omwegen aan het maken omdat het eng is je doel te bereiken? Alleen door jezelf recht in de ogen te kijken kun je zien wat er gaande is in jezelf.

Tip

Zorg voor een dagelijks moment van ‘het vuur aanwakkeren’, liefst op een vaste tijd. Zelf doe ik het voorafgaande aan m’n Qigong-beoefening, maar elk ander moment dat bij jou past is natuurlijk prima!

Kleine stapsgewijze veranderingen vergroten je kans op succes

Je voornemen hoeft dus echt niet over grote dingen te gaan. Liever niet zelfs. Het is bewezen dat kleine stapsgewijze veranderingen de kans op volhouden, en dus de kans op succes, vergroten. Bovendien geeft het je zelfvertrouwen een boost als je voornemen werkelijkheid wordt door je eigen inspanningen. En met dat versterkte zelfvertrouwen kun je – tja, het is mensen eigen om steeds weer iets te willen veranderen – weer aan de slag met een volgende intentie of kleine stap. Want een goed voornemen hoef je echt niet alleen met Oud & Nieuw te maken natuurlijk.

Ik wens je volle aanwezigheid in 2017.

 

Shine your Qi-light,

P.S. Mijn voornemen voor 2017?

  • Meer met m’n mountainbike de Veluwe op
  • Een squashmaatje vinden
  • Me beter aan m’n eigen planning houden (best een uitdaging!)
  • Open blijven voor m’n lief: hem en onze best prille relatie m’n volle aanwezigheid en aandacht geven. Daarvoor heb ik een ontspannen staat en een gevoel van ruimte en rust nodig. Contact met m’n rustpunt!
  • Die reis naar Portugal maken die zo lang op m’n wensenlijstje staat.
  • Meer vrouwen inspireren en helpen hun stress om te zetten in voluit leven. Want voor minder moeten we echt niet gaan, daar zijn we te mooi voor: we hebben zoveel wezenlijks bij te dragen!
    (Ik heb hiervoor twee nieuwe ‘Body&Mind&Essentie’ les-cycli op de planning staan. Keep you posted!)
  • Genieten van samenzijn met m’n ouders. Ik ben zo blij dat ze er nog zijn!
Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.