fbpx
Stap uit je stress
Stap uit je stress!
16 maart 2016
Boost je energie met deze acupressuur tip
27 april 2016

3 tips voor een ochtend vol energie

energie in de ochtend

Opstaan.. Misschien ook niet jouw favoriete bezigheid. Of ben jij juist iemand die hupsakee met twee voeten het bed uitspringt en vol plezier begint met actie? Hoe je ook opstaat: je manier van wakker worden en de dag beginnen bepaalt je succes in elk gebied van je leven. Hal Elrod zegt het zo in zijn boek ‘The Miracle Moning’:

‘focused, productive, succesful mornings generate focused, productive, succesful days.’ Oftewel: input is output.

Een ochtendritueel heeft effect op je gezondheid en welzijn:

  • minder stress
  • minder piekeren
  • meer dankbaarheid
  • opstaan met meer energie en zin in de dag
  • niet meer geleefd worden, maar je doelen bereiken..

Wat je in je ochtend brengt, breng je in je dag. Wil je meer tijd voor jezelf en meer balans ervaren? Zorg dan voor een ochtend waarin dit een plek heeft. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt het zo simpel houden als je zelf wilt. En het best is om te beginnen bij wat je al doet. En dat dan te tweaken, stukje bij beetje.

Gebruik je denken om stress te verminderen

Wat zijn de eerste gedachten wanneer je wakker wordt? Geen idee? Misschien lijkt het hier een beetje op: ‘Wat doe ik aan vandaag – balen, m’n jurkje zit nog in de was – ik heb geen zin in havermout vandaag – hoe laat is m’n eerste vergadering – ik moet vandaag echt m’n moeder bellen’. Je denktrein is op gang om voorlopig niet meer te stoppen. En daarmee is je denken vanaf het eerste moment los van je lijf en los van je intentie. Dat geeft je dat opgejaagde gevoel.

Je het ook anders doen, je kunt bewust je gedachten kiezen. Bijvoorbeeld gedachten die je een dankbaar gevoel geven. Ik vind het heerlijk om – in plaats van aan alles wat ik te doen heb – stil te staan bij vijf dingen waar ik dankbaar voor bent. Onderzoek heeft uitgewezen dankbaarheid – naast een heleboel andere gezonde effecten – zorgt dat je minder last van stress hebt en verlaagt je cortisol-level.

Doe hetzelfde, maar nu met aandacht

Het internet staat vol met de prachtigste ochtendrituelen. Een half uur wandelen, een uur sporten, mediteren, je huid borstelen, je dag visualiseren, citroenwater drinken, oil-pullen… en dan heb ik het nog niet over een ochtend Qigong- of yoga-serie. Pffft, druk! Natuurlijk zijn al deze dingen stuk voor stuk goed en gezond, het punt is er voor jezelf het juiste uit te halen. Voordat je allerlei mooie, gezonde en hippe dingen in je ochtend gaat proppen, zodat je je gezonder en beter gaat voelen (of eh… meer gestrest), begin eens met kijken naar wat je nu doet en hóe je het doet. Doe je alles door elkaar of neem je je rust? Energie volgt je aandacht. Als je aandacht overal en nergens is, is je energie dat ook.

‘Het gaat er niet om wat je doet, het gaat erom hóe je het doet.’

Doe je gewone dingen van de ochtend en geníet ervan: de hond uitlaten, ontbijten, thee drinken, je to-do lijst doornemen. Wat je ook doet, doe het met aandacht. Een ding tegelijk. Dat geeft je energie, inspiratie en rust.

Droom met je ogen open

Met dankbaarheid en aandacht ga je een heel andere dag tegemoet. Meer ontspannen. Minder stress. Met meer energie. Nu is het tijd om een stap voorwaarts te gaan. Input is output; geef je dag vorm en je geeft je leven vorm! Dus… wat is jouw droom, jouw wens? En belangrijker dat wat je doet…hoe wil je je voelen?

Dromen met je ogen open is belangrijk. Dromen geven je energie, geven je dat innerlijke vuur. Dromen komen voort uit je verlangen en zijn richtingaanwijzers van je ziel. Hoe druk je het ook hebt, hou contact met je droom: neem elke dag een kleine stap die hem een beetje dichterbij brengt. Of je ‘m nu wel of niet waarmaakt uiteindeijk, je droom is een catalysator van vuur en energie. Het vult je leven met warmte. Het geeft je richting. Het helpt je keuzes maken.

 

De volgende blog geef ik je m’n eigen ochtendritueel, inclusief de Qigong-oefeningen die ik ‘s morgens vaak doe op dit moment.

Wanneer deze blog waardevol voor je was, deel je ‘m dan?

En ik ben ook benieuwd naar jouw tips voor een fijne ochtend. Deel je het hieronder met me?

Rosanne_schrijfletter

 

 

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.