fbpx
Qigong oefening: shaken
Schud je energie los
7 juli 2016
Niet doen, je vakantiegevoel vasthouden!
1 september 2016

Omarm je luiheid en kom weer in balans

Omarm luiheid voor meer balans

Lanterfanten wordt sterk ondergewaardeerd. Lui zijn is echt ‘not done’. Maar niet bij mij. In m’n lessen en workshops ga ik met je op zoek naar je luiheid, die vaak verstopt zit achter een enorme ‘ik kan niet stilzitten’-attitude. We hebben allemaal geleerd hard te werken en dóór te gaan. Lanterfanten is taboe. Dagdromen is nutteloos. En luiheid is voor de dommen.
Maar.. laat lanterfanten nou een heerlijk tegenwicht geven dat je juist terug in balans brengt! Omarmen dus, die luiheid!

Druk zijn is eigenlijk weer uit de mode, toch? Geeft het eigenlijk niet aan dat je niet kunt kiezen? Stel je prioriteiten en doe je ding. Oké, en werk daar hárd aan. Maar laat de rest los. Wat niet kan, dat kan niet.

Neem dan lui zijn (en ja, deze blog is een pleidooi voor lui zijn, voor lanterfanten én voor hard werken, don’t get me wrong!): dat is het nieuwe hip! Althans, wat mij betreft. Want lui zijn is niet voor de dommen, maar juist ontzettend slim!

Lui zijn is juist ontzettend slim

Doorrennen put je uit, dat is een ding dat zeker is. Daarbij heb je ook niet de tijd om om je heen te kijken, bijvoorbeeld naar andere opties, oplossingen, leuke nieuwe dingen. Laat staan dat je je roer om kunt gooien en van richting kunt veranderen.

Met dat doorrennen kom je misschien best ver, en uit eigen ervaring wéét ik: het is zó verleidelijk om er een schepje bovenop te doen (en nog één) om je doel te halen.

Toch.. of je nu echt daar komt waar je wezen wilt, dat is nog maar de vraag. Want alleen wie echt tot zichzelf komt, kan luisteren naar het gefluister van binnen en zo steeds weer opnieuw koersen in de richting die écht klopt.

Leren van topsporters en katten

Topsporters weten dat ze rust moeten nemen als ze op topniveau willen blijven presteren. De rust geeft de hoognodige hersteltijd, waardoor ze steeds weer kunnen acceleren. Op tijd ‘lummelen’ maakt het lijf energiek, de geest creatief en scherp: ineens is er nieuwe energie en ontstaan er nieuwe wegen, nieuwe oplossingen en misschien ook wel nieuwe – meer passende – doelen.

Dus wie denkt dat ie door langer door te gaan en harder te werken resultaten gaat behalen… Misschien wel op korte termijn, maar op lange termijn mis je de boot. Of moet ik zeggen ‘de haven’. Uiteindelijk dobber je rond, zonder brandstoof en midden op zee..

Maar met luiheid alleen kom je er ook weer niet natuurlijk. Daarmee dut je lijf en je geest in. Die zijn gemaakt om te bewegen, te spelen en dan weer te rusten. Kijk naar hoe een kat het doet, de mijne is m’n grote inspiratiebron. Zij lééft ‘work hard, play hard en rest hard’. Als de beste. Muizen vangen buiten, lekker dollen en rondrennen en vreselijk lekker kunnen herstellen voor het goede doel. Uren en uren. Wat zo’n kat zeker niet doet is in haar hoofd zitten, daar waar de tijd vliegt. Ze is in haar lijf en ze leeft met wat er is. Een kat is in het nu.

Landen in je lijf

Ook jij kunt in het Nu komen door in je lijf te zakken. Door bewust en ontspannen je ademhaling te volgen. Door je voeten te voelen op de grond en je steeds meer te ontspannen. Door onder de douche heel bewust het water over je lichaam te voelen stromen en je helemaal te richten op die ervaring. Door jezelf uitgebreid in te smeren met een heerlijke lichaamsolie.. En ga zo maar door..

Wat zijn jóuw tips om lekker in je lijf te landen? Ik hoor ze graag!

Happy Qi!

Rosanne_schrijfletter

 

 

Wil je meer tips? Misschien wat oefeningen? Download dan hieronder m’n gratis e-Book ‘Uit je hoofd, in je lijf’.

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.