fbpx
Omgaan met emotionele triggers
Omgaan met triggers in 7 stappen
25 mei 2018
Selfcare, daarom kom je er niet aan toe
Selfcare, daarom kom je er niet aan toe
21 februari 2019

Yin, Yang en balans

Yin Yang en balans

Yin, Yang en balans. Als je meer balans wilt, dan mag je Yin en Yang in balans brengen. Voor vrouwen betekent dat: Yin voeden. 

Alles om ons heen is gedrenkt in Yang. Yang is de mannelijke energiebeweging: naar buiten, actie, helderheid, snelheid, denken, presteren, hard werken.. het is allemaal Yang. Yin gaat over naar binnen keren, het donker in, over rust en stilte, over zijn en laten ontstaan, over voelen en ervaren. Yin staat voor het vrouwelijke energiepatroon.

Yin en Yang zijn in alle dingen, groot en klein. En als je eenmaal Yin en Yang gaat waarnemen, om je heen, maar ook in je eigen manier van doen, dan gaat er een wereld voor je open. 
Je krijgt steeds meer inzicht in welke beweging van je gevraagd wordt. En dat is dus niet altijd de beweging die je ‘automatisch’ inzet of waar je misschien gehecht aan bent.

Mannelijke en vrouwelijke energie?

Mannelijke en vrouwelijke energie…. eigenlijk bestaat het niet. Energie is energie. Er is wel een ‘mannelijk’ energiepatroon en een ‘vrouwelijk’ energiepatroon. Een Yange levensstijl en een levensstijl waarin Yin haar plek krijgt.

Als vrouw zijn we vaak niet bekend van ons vrouwelijk energiepatroon en hoe je dat voedt en versterkt. Bij de meesten van ons krijgt Yin niet de ruimte die zij verdient. Die wij verdienen. We maken ons zo vaak groter, sterker en harder dan we zijn. Vaak merken we dat zelf niet meer op. Door alle Yang om ons heen én de overmaat aan Yang in onszelf, putten wij onze ware kracht, Yin, uit.

Het vrouwelijke principe

Het vrouwelijke principe wordt gezien als van buiten zwak, van binnen sterk. Tja, daar heb je ‘m dan, zijn we dan toch het zwakke geslacht? Nee, we zijn zelfs krachtiger dan we beseffen!
Met ‘zwak’ wordt hier de kwaliteit openheid en kwetsbaarheid bedoeld. Het vrouwelijke principe gaat over naar binnen gaan, je innerlijke ruimte bezielen, in je lijf wonen. Juist vanuit innerlijke kracht kunnen vrouwen zich openen.

Juist je zorg voor je innerlijk leven waarbij je de tijd neemt wat in je is, versterkt je innerlijke kracht. Wat je aandacht geeft groeit!

Helaas is onze aandacht vaak naar buiten, en op actie gericht. Onze naar buiten gerichte aandacht stuurt onze energie naar buiten en verzwakt zo onze kern: je wordt leeg van binnen en hard van buiten. Dit is het mannelijke energiepatroon: naar buiten gericht, actiegericht en daadkrachtig; we brengen onze aandacht en energie vooral naar buiten. Hét recept om je Yin uit te putten.

Kunnen vrouwen dan niet actiegericht en daadkrachtig zijn? 

Zeker wel! Alleen mogen we een ‘ander gaspedaal’ vinden. Het is essentieel dat we onze Yin goed hebben opgebouwd zodat we een solide basis hebben. 
Vanuit een stevig anker in Yin kunnen we zeker onze mannelijke kwaliteiten: doelgerichtheid, helderheid, daadkracht, actie inzetten. En hoe! Maar zij worden dan gedragen vanuit een goede basis en putten ons niet uit. 

Vandaar dus dat ik het de laatste twee weken steeds weer noemde (in de online class): eerst ontspannen en Yin voeden, steeds weer eerst opladen en dan pas de actie in, de wereld in. Zo kun je zacht werken vanuit afstemming, resultaat behalen zonder je Yin uit te putten. Zacht werken is effectief, prettig en voelt als ‘heel’. 

Wanneer Yin haar plek krijgt in je leven en je energie krachtiger wordt, krijg je niet ‘alleen maar’ meer rust in je lijf en je hoofd. Is er niet louter ‘ontspanning’ en ‘zaligheid’. 
Je intuïtie gaat ‘aan’. Je bent meer open, voelt meer en hebt een diepe betrokkenheid. Je voelt het leven door je heen stromen en het raakt je. En dat mag. Je bent stevig genoeg om zacht te zijn.

Shine your Qi-light!

Wil je echt even uit de stress van alledag? Wil je zachte oefeningen, meditatie, zelfmassage, tijd voor jezelf en verbinding?

Dan is misschien m’n reTreat naar Zeeland  iets voor jou.
Het wordt zó super delicious en vol genieten. Pure Bliss!
Gebruik de kracht van je weten bij het beslissen, en neem contact op als je twijfelt. De reTreat is namelijk al snel: van 15 – 18 oktober. Hier lees je er mee over. 

Meer contact met je lijf? Download hier m'n ebook met eenvoudige oefeningen voor thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.